Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har en arena i världsklass, säger Jonas Klang (M) som vill ta Eurovision Song Contest till Sandviken och Göransson Arena. Foto: Arvid Jansson/SVT

Sandvikens kommun vill ta Eurovision Song Contest till Göransson Arena

Publicerad

Efter Loreens historiska seger i Liverpool stod det klart att Sverige står värd för Eurovision Song Contest 2024. Jonas Klang (M), Gruppledare för Moderaterna i Sandviken, vill nu se över möjligheten att arrangera tävlingen i Göransson Arena.

Redan året efter Måns Zelmerlöws vinst i Wien 2015 ansökte Göransson Arena om att få arrangera Eurovision Song Contest. Valet föll då 2016 istället på Globen i Stockholm.

Jonas Klang (M), ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Sandviken, har skrivit ett initiativärende om att återigen undersöka möjligheten att ta tävlingen till Sandviken med stöd från Gävle kommun.  

– Vi har en arena i världsklass. Nu spänner vi bågen och ser om vi kan genomföra ett sådant här stort evenemang. Men jag ser det som en regionsatsning där flera kommuner i Gävleborg får samarbeta, säger Jonas Klang (M).

”Arenan klarar det”

Göransson Arena har varit spelplanen för många stora evenemang genom åren. 2010 arrangerades en deltävling i Melodifestivalen och världsartister som Britney Spears och 50 Cent har gjort turnéstopp i Sandvikens AIK:s hemmaborg.

Men Eurovision Song Contest ställer stora krav på värdorten och kostar mycket pengar.

– Jag kommer inte ihåg vad prognosen var 2016 men det handlade om tiotals miljoner kronor. Vi gjorde en bra ansökan då, där vi hittade lösningar för transport och boende. Vi har definitivt en arena som klarar det, säger Fredrik Granting, vd Göransson Arena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.