Inte många känner till den sänkta momsen, enligt Peter Franzén vid Cykel- och sportverkstan i Gävle. Foto: Erik Engelro/SVT

Sänkta momsen hjälpte inte cykelhandlare

Uppdaterad
Publicerad

Halverad moms skulle få flera att laga i stället för att köpa nytt. Men handlare som lagar cyklar och skomakare vittnar om att få ens känner till att momsen sänkts.

För precis ett år sedan sänktes momsen, från 25 till 12 procent, på mindre reparationer, som till exempel att laga sin cykel. Men när nu förändringen borde ha satt sig vittnar cykelbranschen om dåligt genomslag.

– Det är inte många som vet om det, säger Peter Franzén vid Cykel- och sportverkstan i Gävle.

Cyklister ovetande

SVT Gävleborg kan genast bekräfta att momssänkningen inte är allmänt känd – inte ens bland cykelentusiaster som Jan Magnusson som ibland cyklar tre timmar om dagen.

– Nej, det visste jag inte om. Men det var goda nyheter. Det är nyttigt att cykla, säger han.

Ett ändrat beteende hos konsumenterna var målet när förändringen med sänkt moms presenterades. Återbruk var ledordet när miljön skulle skonas tack vare att vi hellre lagade gammalt än köpte nytt.

Inget uppsving för skor

Men utöver till exempel cykelreparatörer har inte heller skomakarna märkt något genomslag efter den sänkta momsen.

– Jag kan räkna på ena handens fingrar de som har kommit och vetat om det, säger Joakim Andersson som lagar skor i Gävle.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.