Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Sara” lider av hypotyreos. Hör henne berätta varför hon köper läkemedel på nätet och hur hon mår idag efter att ha självmedicinerat. Foto: Cecilia Eriksson Granér/SVT

”Sara” lider av hypotyreos – köper okända läkemedel från Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Många patienter med hypotyreos upplever att det läkemedel som de får förskrivet inte ger någon symptomlindring. Därför väljer vissa att köpa andra läkemedel på nätet, utan att egentligen veta vad det är de får.

Vi har träffat ”Sara” som lider av sjukdomen hypotyreos. Det innebär att hennes kropp inte producerar en del viktiga hormon som bland annat styr ämnesomsättningen och energin i cellerna.

Ett läkemedel som ska lindra symtomen av hypotyreos, som ofta är trötthet, dåligt minne och värk, är Levaxin. För ”Saras” del har läkemedlet dock inte gett någon effekt och istället har hon köpt läkemedel från Thailand i nästan fem år.

”Jag måste leva här och nu”

Hon fick tips via Facebook om hur hon skulle sluta med Levaxin.

– Det är väl klart att tanken alltid finns där, att det här kommer ge negativa konsekvenser i framtiden. Men jag försöker att tänka att jag måste leva nu, här och nu, säger ”Sara”, som egentligen heter något annat.

Börje Svensson som är en chefläkaren i Region Gävleborg säger att hypotyreos är en komplex och diffus sjukdom, omgärdad av många myter. Han är kritisk till att man köper mediciner på nätet.

Litar mer på medpatienter än läkare

Hur kommer det sig att du litar mer på medpatienter än läkare och vårdpersonal?

– Det är annorlunda med olika personers upplevelser. När man hör det utav flera blir det svårt att inte lyssna på vad andra säger, säger ”Sara”.

– Det är tragiskt, men jag förstår dem. De är desperata, säger Berith Wiklund, ordförande för Sköldkörtelförbundet Gävleborg.

Det här är hypotyreos

Visa

Hypotyreos innebär att patienten inte producerar viktiga hormon som bland annat styr ämnesomsättning och energin i kroppens celler. Vanliga symtom är trötthet, dåligt minne, koncentrationssvårigheter, viktuppgång, frusenhet, håravfall, magproblem och värk.

Symptomen kan komma smygande och många tror felaktigt att de beror på stress, hög arbetsbelastning eller vanlig trötthet.

Idag har över 458 000 personer i Sverige diagnosen hypotyreos. 80% är kvinnor och antalet som får diagnosen ökar varje år.

År 2007 var antalet 323 000 vilket är en ökning med 42% på tio år. Var fjärde patient som idag medicineras med Levaxin upplever att de inte får någon symtomlindring. I Gävleborg medicineras 14-15 000 hypotyreossjuka med Levaxin.

Källa: Sköldkörtelförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer