Scientologernas heliga skrifter har skickats till flera olika myndigheter, för att de ska betraktas som allmän handling som vem som helst kan ta del av. Bilden: Scientologikyrkan i Los Angeles. Foto: AP/TT

Scientologimaterial ska lämnas ut – är offentlig handling

Uppdaterad
Publicerad

Bollnäs kommun avslog tidigare i juli en persons begäran om att få ta del ett antal skrifter av scientologigrundaren Ron Hubbard, som tidigare skickat in till kommunen, som offentlig handling.

Men nu upphäver kammarrätten kommunens beslut och kräver att handlingarna lämnas ut. Detta med anledning av att skrifterna anses offentliggjorda sedan tidigare.

Privatpersoner har flera gånger försökt sprida scientologikyrkans bibel på det här sättet genom att lämna in delar av den till myndigheter för att göra det offentligt.

HD-praxis

Enligt praxis från Högsta domstolen är material från scientologikyrkan som inte offentliggjorts att betrakta som sekretesskyddat. Skrifterna som nu är aktuella anses dock inte omfattas av detta skydd.

Mannen skrev sin begäran till kommunen under pseudonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.