Kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M) efter att Alliansen förlorat budgetomröstningen till de rödgröna. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

SD fällde alliansbudgeten

Dagens budgetomröstning i kommunfullmäktige i Gävle slutade med att de rödgrönas budget är den som gäller för 2018.

Sverigedemokraternas krav på den styrande Alliansen – att godkänna tre tilläggsyrkanden, för att rösta med dem i årets budgetomröstning – hade ingen effekt.

De förslagen avvisades av Alliansen, och SD gjorde därmed samma sak som för två år sedan: De såg till den sittande majoritetens budget, precis som 2015, blev nedröstad.

Här finns tv-inslaget från dagens budgetomröstning.

SD:s budget avvisad

Sverigedemokraterna hade två tillägg i sitt eget budgetförslag som ordförande Patrik Stenvard (M) menade går emot svensk lag.

Det gäller dels förslaget att Gävle kommun helt ska sluta att ta emot flyktingar som anvisats kommunplats i Gävle. Det handlar också om ett förslag att nyanländas behov inte skall prövas av socialtjänsten. Båda de här förslagen strider mot svensk lag, enligt ordföranden i kommunfullmäktige.

Avgörandet för om SD:s budget skulle få framställas avgjordes med votering och KF röstade för att den inte skulle framställas som ett eget budgetförlag.

Därmed stod avgörandet mellan Alliansens och de rödgrönas budgetförslag. Där vann de rödgröna sedan SD valt att lägga ner sina röster.

”Ingen dramatik”

Kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M) tonade ner utfallet när hon tog plats i talarstolen efter omröstningen.

– Det är ett drygt halvår kvar av 2017 och än så länge är det Alliansens budget som gäller. Gävleborna kan sitta tryggt, inget dramatiskt kommer att hända idag på grund av budgetomröstningen som nu har genomförts, sade Källgren Sawela.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer