Sverigedemokraterna i Gävle, från vänster Roger Hedlund, Richard Carlsson och och Mattias Eriksson Falk, har gjort klart sin plan för dagens budgetförhandlingar. Foto: Anders Sundin/SVT

SD skruvar upp budgetdebatten i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna sätter tryck på både Alliansen och de rödgröna inför dagens kommunfullmäktige i Gävle kommun. En timme för mötet berättade SD att man kommer att rösta på sin egen budget därefter lägga ner sina röster. Därmed stödjer man indirekt de rödgröna.

Det var en offensiv Roger Hedlund, ledamot i kommunfullmäktige och ledamot i riksdagen, som beskrev hur SD ser på läget och varför de ska rösta som de gör under måndagens sammanträde.

– Socialdemokraterna försöker ställa sig in hos alla utan att ta ansvar och Alliansen lägger bara fram förslag som de vet att de kan få stöd för, säger Roger Hedlund.

Val 2018 – #dinröst

Fem olika budgetar

Alliansen har lagt fram ett gemensamt förslag och mot det står budgetar från SD, S, MP och V. Det ovanliga är att de rödgröna presenterat egna separata budgetar och inte en gemensam rödgrön som brukligt. Det gör man eftersom det är val om några månader och på så sätt vill man profilera sig.

– Vi vill sätta tryck på fullmäktige med det här, erkänner Roger Hedlund. Vi ser också hur S och M börjar anpassa sig efter SD och de kommer att behöva samarbeta med oss efter valet.

Omröstning i dag

Exakt hur röstningsförfarande kommer att gå till är i skrivande stund oklart, men väljer V och MP att rösta på Socialdemokraternas budget så kommer den att gå igen eftersom SD nu berättat att man kommer att lägga ner sina röster.

De rödgröna har 30 mandat, Alliansen 27 och Sverigedemokraterna 8.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet