Vi testar hur stor skillnaden är när det gäller att upptäckta fotgängare – med och utan reflexer. Se resultatet i klippet! Foto: SVT

Se skillnaden med eller utan reflex i mörker

Uppdaterad
Publicerad

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus.
– I höstmörker är det oersättligt att ha reflexer när man är ute på vägarna, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

När höstmörkret nu tränger sig på blir det allt viktigare för gångtrafikanter att synas i mörkret. I klippet ovan testar vi hur stor skillnad det är i chansen att upptäckas när man går utan respektive med reflex.

TV: Se ett längre inslag om reflexer

Om du har mörka kläder upptäcker en bilist med halvljus dig på 20 till 30 meters avstånd. Har du ljusa kläder syns du från 60 meter, men om du har reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Viktigt att synas från alla håll

Även om det inte finns något lagkrav på gångtrafikanter att bära reflex så anser polisen Mikael Hedström att den bästa investeringen för att synas i mörkret är en reflexväst.

– Det är fruktansvärt stor skillnad i att bära och inte bära reflexväst, säger han.

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt eller börjar bli mörkt – trots att förhållandevis få är ute och går då.

Som gångtrafikant är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF är det därför bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Duktiga hundägare

På Motormännen ser man att det slarvas med reflexer bland många gångtrafikanter, men att vissa grupper är duktiga på att synas.

– Vissa kategorier av fotgängare tycker jag sköter sig bra, till exempel hundägare som är ute på kvällarna. De har ofta reflexväst på sig och det tycker vi är jättebra, säger Seved Röstberg, Motormännen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

  • De flesta olyckor med gående trafikanter som blir påkörda inträffar i mörker.
  • Med reflex syns du på cirka 125 meters håll i mörker från en bil med halvljuset på.
  • En mörkklädd person utan reflex syns på cirka 25 meters håll.
  • Från en långtradarförares högre vinkel syns en gående med reflex först på 60 meters håll.
  • Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering.
  • De flesta svåra olyckor med gående i mörker inträffar i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Gatubelysningen räcker alltså inte för att man ska synas.
  • För att en reflex ska vara godkänd ska den vara SIS-märkt eller CE-märkt. SIS är en svensk standard och CE en europeisk.
  • Hundar och hästar behöver också reflexer. Reflexer till djur finns i djuraffärer.
  • Byt ut reflexerna regelbundet.
  • Vid cykling i mörker är det lag på att cykeln ska vara utrustad med både belysning och reflexer. Reflexen ska vara vit fram och röd bak. Reflexerna åt sidorna ska vara vita eller orangefärgade.

(Källa: Räddningstjänsten)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.