Se världen genom en treårings ögon

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser en treåring på världen? Forskaren Lena O Magnusson på Högskolan i Gävle, har gett barn på förskolor kameror och låtit dem fotografera sina omgivningar. Och det visade sig vara en annorlunda värld än den som vi vuxna ser.

Studien om barn och fotografering går ut på att få veta mer om barnens perspektiv och hur de ser på världen. Treåringar har fått digitalkameror utan någon som helst instruktion om vad de ska göra med dem.

Studien visar att barn använder kameror på ett väldigt annorlunda sätt mot vad vuxna gör.

– De tränar sig på att se genom kameran och genom kamerans framing. Den lilla rutan gör att de upptäcker världen på ett sätt som jag i alla fall tror att de inte skulle gjort om de inte hade haft kameran, säger Lena O Magnusson, filosofie doktor vid Högskolan i Gävle.

TV: Se ett längre reportage i SVT-Play

Låt barnen fotografera mera

Lena O Magnusson tycker att pedagogerna på förskolan ska sluta fotografera barnen, och istället låta barnen fotografera. Det för att få reda på mer om barns intressen, andra aspekter av barns lärande.

Hon menar också att barn fotograferar på ett annat sätt än vuxna.

– Barn gör tvärtom. De ser och sen fotograferar de och det är deras stora bidrag till oss vuxna skulle jag säga.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer