Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det verkar finnas en uppenbar brist här” – hör Secos kritik mot Trafikverket. Foto: Privat/SVT

Sekos kritik mot Trafikverket efter tågurspårningen: ”Borde vara mer försiktig och utgå från trafikstopp”

Uppdaterad
Publicerad

Tåget som spårade ur borde ha stoppats och Trafikverkets rutiner borde ses över, menar fackförbundet Secos branschorganisation för spårtrafik.

– Det verkar finnas en uppenbar brist här, säger Alex Weinfors på Seko.

Alex Weinfors, ordförande för Sekos branschorganisation för spårtrafik menar att Trafikverket inte hade en klar bild över vilka risker som fanns på platsen där tåget spårade ur utanför Hudiksvall.

– Trafikverket borde ha rutiner där man är betydligt mer försiktig. Är det den här typen av regn så tror jag att beredskapen måste höjas på Trafikverket för att ha fler tågstopp, säger Alex Weinfors.

Tågolyckan i Hudiksvall

Trafikverket har själva tidigare sagt att de borde ha stoppat tåget.

– Vi hade inte bedömt att det var sån risk som förelåg innan det skedde. Det gick väldigt snabbt, vi hann inte ut på platsen och besiktiga utan vi hann bara få rapporter om att de var höga flöden, sa Anna-Pia Lingemyr, enhetschef på Trafikverket tidigare till SVT.

Ser fram emot Haverikommissionens utredning

Haverikommissionen har beslutat ett utreda tågolyckan.

– Jag tror att Haverikommissionen kommer att komma fram till att man inte har haft tillräcklig kunskap om hur anläggning kan påverkas av vädret, säger Alex Weinfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Hudiksvall

Mer i ämnet