Pensionärsfrågorna i fokus på seniormässan

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen och tisdagen arrangeras seniormässa i Gävle där många vill sälja både tjänster och varor till pensionärer. Men en viktig del av arrangemanget är också att lyfta de politiska frågor som är viktiga för just gruppen pensionärer.

Inga Johansson är en av mässbesökarna och tycker att boendet är en viktig fråga för hennes framtid. 

– Jag kan tänka mig att bo i ett trygghetsboende, där det finns möjlighet att träffa andra jämnåriga och där man kan äta tillsammans ibland.

Stefan Nilsson vd för Ersta Diakoni som driver sjukhem och hemtjänst runt om i Sverige, bland annat i Gävle vill se fler möjligheter att köpa tilläggstjänster för pensionärer vad gäller boendet.

– Jag tror att det i framtiden måste finnas mer olika boenden att välja på. Idag är det orimligt att även om du har pengar så kan du inte nyttja detta och köpa tjänster du vill ha, istället ska alla ha likadant. Vilket leder till att alla får det sämre, säger Stefan Nilsson. 

På mässan finns många utställare och besökarna kan få hjälp med gratis synundersökning och hjälp och rådgivning till olika privata äldreboenden. Men mässan erbjuder också en rad föreläsare som berättar om ämnen som rör just gruppen pensionärer.

Driver de viktiga frågorna

Och pensionärsorganisationerna PRO och SKPF passade på att driva sina frågor på mässan. Hasse Andersson är ordförande i SKPF Gävleborg:

– Man ska inte behöva jobba ett helt liv och sedan få så lite i pension att man inte har råd att köpa mediciner. Det tycker jag är förjävligt.

Men vad ska man göra då?

– Jag tycker man ska se över pensionssystemet i Riksdagen och kanske ta bort PPM fonderna, där ligger mycket pengar och skvalpar, anser ordförande Hasse Andersson SKPF i Gävleborg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.