Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sex personer åtalas för skjutningarna i Gävle i somras. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sex personer åtalas efter skjutningarna i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen väcktes åtal mot sex personer i åldrarna 17-28 år efter flera våldsbrott i Gävle och Uppsala, bland annat skjutningarna i Gävle i somras. Händelserna ska ha kopplingar till kriminella nätverk.

Under sommaren 2020 inträffade flera skjutningar i centrala Gävle, detta efter en konflikt mellan två löst sammansatta nätverk i Gävle. Nu åtalas sex personer för händelser i samband med denna konflikt. 

Åtalet omfattar försök till mord och grovt vapenbrott den 5-6 augusti i Gävle, stämpling till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott den 13-15 september i Gävle. Utöver detta väcks även åtal för grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och olovlig befattning med falska pengar.

Hemlig telefonavlyssning

Med hjälp av hemlig telefonavlyssning har man bland annat kunnat visa att mord planerades på flera personer från en annan grupperingen. Detta skulle ha skett i Borlänge, men polisen grep tre personer på E4:an norr om Uppsala och hindrade därmed våldsdådet. 

– Sannolikt har flera allvarliga våldsdåd kunnat undvikas tack vara gripanden och beslag av vapen. Personerna som greps vid tillfället norr om Uppsala den 5 september bar skyddsvästar och arbetshandskar. Polisen beslagtog bland annat ett automatvapen, magasin och patroner, säger kammaråklagare Joakim Johansson som har lett förundersökningen.

Huvudförhandling 18 mars

Fem av de misstänkta har varit häktade sedan gripandena i början och mitten av september. 17-åringen försattes dock på fri fot tidigt under utredningen men är alltjämt misstänkt. 

Huvudförhandlingen startar den 18 mars och beräknas pågå i 20 dagar. Av säkerhetsskäl kommer förhandlingarna att hållas i Attunda tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Gävle 2020

Mer i ämnet