Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shetlandsponyn Fritte fyller 48 år vid årsskiftet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Shetlandsponnyn Fritte i Delsbo fyller 48 år – förmodligen Sveriges äldsta häst

Uppdaterad
Publicerad

Ponnyn Fritte blir hela 48 år vid årsskiftet – det motsvarar 138 år för en människa. Så vitt ägarna känner till finns ingen annan häst som är lika gammal i Sverige.

– Han har fortfarande koll, säger ägaren Lotta Bodin.

SVT träffade Fritte i december förra året och har nu gjort ett återbesök. Han är, trots sin höga ålder, fortfarande pigg och travar ut på hagen om morgnarna, berättar Lotta Bodin, Frittes ägare sedan 27 år tillbaka. Skulle gårdens hund ta sig in i hagen brukar Fritte jaga ut honom.

– Han tycker om när det är varmt och står ofta och njuter i solen, säger Lotta Bodin.

Har ätit samma mat i tio år

Fritte är också väldigt glad i folk och tycker om när man kommer fram och pratar med honom. Han gnäggar varje gång en bil åker förbi gården.

Det sägs ibland att en varierad kost är nyckeln till ett långt och hälsosamt liv. Men Frittes leverne tillbakavisar påståendet. Han har nämligen ätit samma måltid under de senaste tio-tolv åren: kraftfoder utspädd med vatten. 

Klicka på videon och se när Sveriges äldsta ponny äter – helt utan tänder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.