Silon på Alderholmen ligger nu ute på exekutiv auktion hos Kronofogden. Foto: SVT

Nu säljs silon på Alderholmen – auktioneras ut

Uppdaterad
Publicerad

Landmärket på Alderholmen skulle fyllas med lägenheter. Nu ligger den gamla silon på Gävle Strand ute på exekutiv auktion hos Kronofogden.

År 2005 köpte byggherren Lars Andersson den gamla silon från Svenska Lantmännen. Han hade storslagna planer på att bygga om betongkolossen och fylla den med bostäder. Men byggherren fick ekonomiska problem och framtiden för silon blev oviss.

Fastighetsvärde: Noll kronor

– Här finns en dom i botten. Med den som grund har Handelsbanken, i det här fallet, ansökt om försäljning, säger Thomas Sjöstrand, försäljningschef på Kronofogden Mellersta, till SVT Nyheter Gävleborg.

Vad tror du om möjligheterna till att få silon såld?

– Jag kan inte spekulera i det. Kronofogdens uppdrag är att inleda försäljningsprocessen. Det är sökanden, banken, som råder över processen och de kan dra tillbaka ärendet. Om de vill fortsätta, trots ett fastighetsvärde uppskattat till noll kronor, är deras bedömning, säger Thomas Sjöstrand.

Byggherren dömd för grovt skattebrott

Silon, som säljs på exekutiv auktion, har varit en avgörande del i etapp tre av det stora byggprojektet Gävle Strand.

Lars Andersson, som i överenskommelse med Gävle kommun fått i uppdrag att förverkliga ombyggnationen av silon, dömdes i mitten av 2010-talet till ett års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han har under årens gång dragit på sig miljonskulder hos Kronofogden, vilket Gefle Dagblad rapporterat om.

SVT Gävleborg fick följa med in i silon 2013 – se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.