I videon berättar hälso-och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg, Johan Kaarme vad folk kan göra för att minska smittspridningen. Foto: Region Gävleborg/SVT

Sjukvårdsdirektören: ”Helt nödvändigt att följa rekommendationerna”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg signalerar gång på gång att invånarna behöver bli bättre på att följa rekommendationerna som gäller i samhället. Det är fortsatt hög smittspridning i länet och trycket på sjukvården är mycket högt.

– Jag blir bekymrad. Det allra viktigaste är att hålla sig hemma om man har symptom, respektive att hålla avståndet. Vi har en lång tid tillbaka haft restriktioner som en extra säkerhetsåtgärd för att förhindra smitta. När det är trängsel och man inte kan hålla avståndet, som exempelvis i kollektivtrafiken, bör man använda munskydd, säger Johan Kaarme, som är hälso-och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.

Munskydd rekommenderas

Region Gävleborg rekommenderar att man använder munskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Det kan exempelvis handla om arbetsplatser där det är svårt att hålla avstånd. I kollektivtrafiken bör munskydd användas hela tiden, inte bara i rusningstid.

Coronaviruset i Gävleborg

I videon berättar hälso-och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg, Johan Kaarme vad folk kan göra för att minska smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet