Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Tranevik, verksamhetschef primärvården. Foto: SVT

Sjuksköterska opererade patienter utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska på en hälsocentral i Gästrikland har utfört minst ett 40-tal operationer som hon inte har kompetens för. Region Gävleborg har anmält sjuksköterskan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Trots att hon saknat rätt kompetens eller fått uppgiften delegerad till sig har sjuksköterskan under sju månader opererat bland annat födelsemärken, fettknölar, cystor, bölder, nageltrång och hudflikar.

– Det är mindre operativa ingrepp, men det är fortfarande inget den berörda personen har befogenhet att göra, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för primärvården.

Avancerade ingrepp

Hon har dessutom gjort två gynekologiska undersökningar samt sytt akuta sårskador. Normalt utförs den här sortens behandlingar och operationer av läkare. En del av ingreppen anses så avancerade att de inte ska utföras på en hälsocentral utan av kirurger på ett sjukhus.

Komplikationer

Allt uppdagades när en patient fick komplikationer av sjuksköterskans ingrepp. Regionen håller på att följa upp hur det gått för de patienter som har opererats av sjuksköterskan och man har upptäckt att ett antal patienter fått komplikationer.

– Vi beklagar att det här har inträffat, vi gör allt för att säkerställa att vi kan ta hand om eventuella felaktigheter som är begångna, säger Jörgen Tranevik.

Sjuksköterskan är avstängd från sitt jobb och en arbetsrättslig process pågår.

Vet du mer om händelsen? Hör av dig med ditt tips till gavleborg@svt.se. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.