Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Rickard Qvarfort, chef för Affärsområde Ovako Sweden AB, kommer elpriset att ha stor påverkan på hur stålproduktionen kommer att utvecklas framöver. Foto: Anders Öhlund/SVT

Skenande elpriser kan sätta stopp för gröna stålomställningen i Hofors

Uppdaterad
Publicerad

Det världsunika projektet med grön vätgas som ska ersätta naturgas i ståltillverkning drabbas nu både av Ukrainakriget och skenande elpriser.

Ovako Steel i Hofors som driver satsningen tillsammans med en rad andra företag tror ändå man ska kunna gå i mål och starta vätgastillverkningen i mars.

– Elpriset är naturligtvis ett bekymmer. Tillgången och rätt prissättning på el är viktig för vår kalkyl i vätgasprojektet, säger Rickard Qvarfort, chef för affärsområde Ovako Sweden AB.

Elpriset styr gasanvändningen

Vätgasanläggningen som drivs helt av el ska kunna ersätta upp till 50 procent av den naturgas som idag används vid stålproduktionen.

Elräkningen vid Ovako i Hofors är hög, men hur hög vill företaget inte berätta. De räknar med att få den el man beställt levererad av Vattenfall. Är elpriset för högt kan produktionen snabbt gå över till naturgas igen och när priset är förmånligt kan man använda vätgasen.

– Hamnar man i en peak-situation där samhället drabbas kan vi stänga ned vätgasproduktionen och det kan vi med den här anläggning, säger Rickard Qvarfort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.