Rikard Berglin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogen i Forsbacka påminner om sophanteringen i vissa tredje världenländer. Följ med SVT:s reporter på en promenad i ”naturen”. Foto: Alva Åsberg / SVT

Skogen överöst med sopor – från återvinningsföretaget

Publicerad

De återvinner sopor åt fem olika kommuner – men vid deras omlastningsstation i Forsbacka ser det ut som ett bombnedslag.

– Just nu ser det inte bra ut, säger Anna-Karin Jakobsson, förbundsdirektör på Gästrike återvinnare – vars sopor sprids vind för våg i naturen.

Gästrike återvinnare ansvarar för den kommunala avfallshanteringen i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby. Företaget arrenderar en omlastningsyta vid företaget Ekogas anläggning i Forsbacka och det är den anläggningen som nu omgärdas av sopor. Blåsten och fåglarna är bovarna i dramat, berättar Anna-Karin Jakobsson.

– En del av materialet i restavfallet är flyktigt och när det blåser så sprids det.

Hon berättar att man har ett avtal med Samhall om städning på platsen, men att det avtalet startar först den 15 april.

Det som göms i snö

– Utmaningen för oss är vintern. Det är jättesvårt att plocka skräp när det är fruset.

Under vinterhalvåret sker därför ingen städning alls runt Ekogas anläggning. Och nu har den tidiga våren och smältvädret gjort att skräpet exponerats tidigare än Gästrike återvinnare hoppats på.

– Förra året var det här inte så problematiskt eftersom vi hade en mycket längre vinter. Nu har våren kommit. Så just nu är vi i en period där vi hade kunnat börja städa men vi har inte kommit igång.

I nuläget har det inte städats vid Ekogas sedan november. Men när städavtalet väl startar nästa vecka så ska det bli ordning och reda på platsen, lovar Anna-Karin Jakobsson.

– I början tar det lite tid att komma ikapp. Men när Samhall väl har påbörjat så gör de ett jättefint arbete och då ser det väldigt städat och skött ut där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.