Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt räddningsledare Hans Nornholm kommer brandpersonal vara kvar på platsen under hela natten mot torsdag. Foto: Lari Honkanen

Skogsbrand orsakade problem på E4 norr om Gnarp

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand pågår sedan 10-tiden på onsdagen vid Gryttjestjärnen norr om Gnarp. Under kvällen fick räddningstjänsten kontroll över eldsvådan.

– Det ser ut som att det går att rätt håll. Man har ringat in branden. Helikoptern har återgått mot sin hemstation men de har fortfarande eftersläckning på platsen till klockan åtta imorgon, säger Anders Lindgren, larm- och ledningsbefäl vid räddningstjänsten i Hälsingland.

På grund av att räddningsfordon behövde nyttja E4 för släckningsarbetet var framkomligheten på vägen begränsad.

När räddningstjänsten larmades till platsen var det ett område på 30 gånger 30 meter som brann. Kort därefter hade brandområdet mångdubblats i storlek.

– Det brinner på ungefär 20 hektar. Det blåser ganska mycket och vi har en del problem vid fronten, men det ser positivt ut, sade räddningsledare Hans Nornholm, räddningsledare Gästrike räddningstjänst tidigare under dagen.

Sju brandstationer och två vattenhelikoptrar arbetade i området och kämpade för att släcka branden.

– Den är nog orsakad av skogsmaskin. Man var där och skulle köra ut timmer och hade en brandvakt med, säger Niklas Hammarlund, larmbefäl vid räddningstjänsten till TT.

Oklar släckningsprognos under torsdagen

Under natten har läget lugnat ned sig ytterligare.

– Det är en lågintensiv brand som är inringad sen ett tag tillbaka. Vi har skickat hem styrkor och bytt ut personal, säger Emil Berggren, larmbefäl.

När branden kan vara färdigbekämpad är oklart

– Ja, det påverkas av hur vädret blir i dag, säger Emil Berggren.

På torsdagseftermiddagen meddelade räddningstjänsten att branden var släckt och att räddningstjänsten lämnat platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.