Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Eriksson på Livsmedelsverket är tveksam till en bestående maträtt under skolluncher. Foto: Arvid Jansson/Livsmedelsverket

Skolmatsexpert om köttbullar varje dag i skolan: ”Kortsiktig lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om Kilbergsskolan i Bollnäs som serverar köttbullar och makaroner varje dag under skollunchen. Livsmedelsverket slukar inte konceptet med hull och hår.

Enligt skollagen har alla rätt till kostnadsfria och näringsriktiga måltider under skolgången. Det har elever på Kilbergsskolan tillgång till. Varje dag serveras två nya maträtter och ett salladsbord.

Farhågan med att utöver detta erbjuda en bestående maträtt är att elever som annars skulle testa olika rätter, äter ensidigt. Det menar Emelie Eriksson på livsmedelsverket.

– De missar även chansen att träna på att testa olika maträtter.

Istället för att ha en bestående rätt för alla rekommenderar hon anpassat stöd för de som inte äter, och att skolor satsar på en trygg och trivsam måltidsmiljö under skollunchen.

– Man behöver utreda vad som behövs för varje individ som inte äter. Att ge stöd och att träna på att vara i en måltidssituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.