Ledningen i Nordanstigs kommun vill inte riskera elevers hälsa, därför stängs skolorna inför det väntade snöovädret. Foto: SVT

Skolor i Nordanstig stängs inför snöoväder

Uppdaterad
Publicerad

Nordanstigs och Bollnäs kommun har beslutat att hålla skolor och vissa förskolor stängda under torsdagen. Det väntas stora snömängder och kommunledningen vill undvika att elever fastnar i skolbussar. Trafikverket skickar sex bandvagnar till Gävleborg.

SMHI har just nu en klass 1-varning över hela Gävleborg, men det är främst i norra Hälsingland det väntas falla stora mängder snö med start under onsdagen. Lokalt kan det komma upp mot 50 centimeter, därför stänger Nordanstig sina skolor och Bollnäs kommun stänger vissa förskolor och skolor på torsdag.

”Vill inte chansa med elevernas hälsa”

– Många av våra elever åker skolbuss och vi vill inte riskera att de blir sittande i bussar som inte kan ta sig fram. Som läget nu ser ut vill vi inte chansa med våra elevers liv och hälsa. Vi tar helt enkelt det säkra före det osäkra, säger utbildningschef Eva Fors i ett pressmeddelande.

Personal kommer dock att finnas på plats på skolorna men kommunen uppmanar de som kan att hålla sina barn och unga hemma.

Bollnäs kommun stänger viss verksamhet

Bollnäs kommun meddelar att förskolorna i Arbrå, Vallsta och Rengsjö kommer hållas stängt. Bussturerna till Björktjära skola och Växsjö byskola ställs in. Mer information finns att läsa på respektive förskola/skolas hemsida.

Under tisdagen kallade Länsstyrelsen länets kommuner, Region Gävleborg, räddningstjänster, SMHI och andra myndigheter till ett möte inför ovädret. Mot torsdagen väntas snöandet intensifieras.

Beredskap för krisorganisation

– Vi har beredskap för att sätta igång vår krisorganisation om det skulle behövas. Nu övervakar vi utvecklingen noga för att se om det är något ytterligare vi behöver göra för att vara säkra på att vår kommunala service fungerar så normalt som möjligt, säger kommunchef Fredrik Pahlberg.

Även i Ljusdal väntas stora snömängder. Kommunen varnar för att skolskjutsar kan komma att ställas in.

Bandvagnar på ingång

Trafikverket bestämde under onsdagen att skicka sex bandvagnar till Gävleborg – tre till Hudiksvall och tre till Gävle. De kan komma till användning för viktiga transporter och ska sättas in när vanliga fordon inte kan ta sig fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer