Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Skottlossning i centrala Gävle – en person skadad

Uppdaterad
Publicerad

På söndag eftermiddag inträffade en skottlossning i Gävle vid Centralstationen. En person är skadad, men inte livshotande, enligt polisen. Händelsen kopplas av polisen till kriminella miljöer.

SVT Nyheter fick in uppgifter från vittnen som hört skott strax före 15-tiden, och sett en person springa med en pistol. Polisen uppgav vid 15-tiden att man fått samtal om misstänkt pågående skottlossning i Gävle, runt resecentrum, vilket är nära polisstationen.

Ett stort antal patruller beordrades till platsen. Något senare uppgav polisen att en person är skottskadad.

Inte livshotande

Personen blev förd till sjukhus med ambulans, och under kvällen uppgav polisen att skadorna inte är livshotande.

Händelsen rubriceras som försök till mord. Ett större område spärrades av. Polisen arbetade med många utredningsåtgärder på platsen, och har använt helikopter för att söka av området.

– Vi misstänker att skjutningen är kopplad till den kriminella miljön, sade Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen Region Mitt.

Polisen ville på söndagen inte kommentera om det finns någon gripen i detta ärende.

Många vittnen till skjutningen

Många personer blev vittne till dramat. En taxichaufför som blev vittne berättade för SVT:

– Jag satt i taxin och hörde att de sköt. Det var två killar som sprang och sköt. En kille hade munskydd, svarta kläder och en sparkcykel.

Ett annat vittne berättade:

– Jag hörde uppskattningsvis fem till sju smällar som lät som pistolskott. Samtidigt kom folk springande och tog skydd bakom husknutarna längs Gavleån. Bara sekunder därefter hördes polissirener.

”Bankade med slägga”

Ett annat vittne hörde händelsen inifrån en byggnad, beskriver:

– Vi såg mannen som sköt, som kom på sparkcykel förbi här. Det smällde som om det var någon som bankade med slägga på dörren.

Polisen vill få in tips från allmänheten ifall man har sett något före, under och efter skjutningen. Det kan även gälla iakttagelser i andra områden än det aktuella där skjutningen inträffade, säger Magnus Jansson Klarin till SVT.

Polisen uppger att en bilägare anmält att han hittat en kula i passagerardörren på sin bil, där han befann sig vid skjutningen. Han klarade sig utan skador.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skottlossning utbröt i Gävle på söndag eftermiddag – en person uppges vara skadad och polisen utreder mordförsök. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.