Babbeliba bedöms som farlig, bland annat finns en risk för att barn fastnar i det ihåliga fundamentet. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Skulptur på skolgård i Hudiksvall bedöms som farlig

Publicerad

En lekskulptur på Västra skolan i Hudiksvall bedöms som så farlig att den måste tas bort. Enligt kommunen har säkerhetskraven på lekplatser skärpts.

Skulpturen Babbeliba av Margot Öjemark har stått på Västra skolan sedan 1990-talet men nu håller den inte för skärpta säkerhetskrav. En besiktningsman har bedömt att den innebär en personskaderisk.

– Det är dels ett fundament som är ihåligt som barn kan krypa in i och riskera att fastna, sen är det en trappa på själva skulpturen som man kan halka på, säger Anna Lindqvist, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Skulpturen ska tas bort men vad som händer med den är oklart eftersom den inbjuder till lek.

– Det funderar vi på. Det är jättetråkigt att det är som det är men om vi flyttar på skulpturen så kan det hända något där också, säger Anna Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.