Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat om tillstånd till skyddsjakt på ett lodjur på Hornslandet i Hudiksvalls kommun. Foto: TT/arkivbild

Skyddsjakt på lodjur på Hornslandet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat om tillstånd till skyddsjakt på ett lodjur på Hornslandet i Hudiksvalls kommun. Jakten utförs av jägare utsedda av länsstyrelsen och får pågå fram till och med den 23 februari i år.

För närvarande finns det cirka 1 100 renar på Hornslandet och sedan början av januari har renskötarna rapporterat att ett lodjur kontinuerligt rör sig i och i anslutning till renhjorden.

Den andra februari kvalitetssäkrade länsstyrelsen spår av lodjur som förföljt och jagat renar på flera platser i området. Inga skadade eller dödade renar har påträffats.

Indirekta skador

Länsstyrelsen bedömer att lodjurets närvaro i anslutning till renhjorden och dess jaktförsök leder till indirekta skador. Detta i form av att renarna blir stressade och inte får betesro, vilket påverkar renarnas kondition och allmäntillstånd.

Enligt länsstyrelsen saknar samebyn andra lämpliga alternativa områden för vinterbete och att hägna in renarna bedöms inte som en lämplig lösning över längre tid. Mot bakgrund av detta bedömer länsstyrelsen att det saknas annan lämplig lösning.

Länsstyrelsen bedömer att skyddsjakt på ett lodjur inte kommer att påverka det lokala beståndet negativt, då det finns god marginal till länets fastställda miniminivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.