Anders Mellin besiktar skyddsrum på uppdrag åt MSB Foto: TT/SVT

Skyddsrummen allt viktigare i en orolig värld

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsrummen runt om i landet används används ofta som förråd. Som fastighetsägaren måste man kunna ställa i ordning skyddsrummet på max 48 timmar.

– Som fastighetsägare är du skyldig att underhålla skyddsrummet så att det har samma funktion som när det byggdes, säger Anders Mellin, sakkunnig.

Under det kalla kriget byggdes det mängder av skyddsrum men de föll senare i glömska. Några nya byggs inte längre. Men omvärldsläget har vänt uppochner på synen på skyddsrum i Sverige. Efter Rysslands krigföring i Georgien och Ukraina och med det den förändrade säkerhetspolitiska situation som Sverige befinner sig i gör att skyddsrummens betydelse på nytt har ökat.

TV: Se ett längre reportage om skyddsrummen

MSB gör Stickprov

I Sverige finns cirka 65.000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. På t ex Gotland ska samtliga 350 skyddsrum kontrolleras under året. Men även i övriga Sverige kontrolleras skyddsrummen även om det kan gå många år emellan tillfällena. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gör planerade besiktningar men även stickprovskontroller.

Foto: SVT

Fastighetsägarna har max två dygn på sig att iordningställa skyddsrummen ifall de måste användas. Om fastigheten säljs överlåts ansvaret till den nya ägaren.

LÄS MER: Kommuner ska rusta för krig

Anders Mellin är en av de certifierade skyddsrumssakkuniga som genomför kontroller på MSB:s uppdrag. Han ser att skicket på skyddsrummen varierar kraftigt.

– Vissa skyddsrum är perfekt skötta och andra är botten, som inte går att använda. Det är ett stort spann, säger han.

Krav på skyddsrum

Det finns ett antal saker som enligt lagen måste finnas i ett skyddsrum. Skulle något av det saknas vid en kontroll måste fastighetsägaren se skaffa hem det.

Vem är det som har rätt att använda skyddsrummet om det skulle behövas?

– Ja den som kommer först. Det är inte den som bor i huset, det är inte den som bor i närheten utan det är den som kommer först, säger Anders Mellin.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

På MSB:s skyddsrumskarta kan du hitta ditt närmaste skyddsrum (Extern länk)

Detta ska finna i skyddsrummet

Några av kraven på skyddsrummen är att det ska finnas installation för tappvatten och avlopp. Vatten-, hygien och toalettbehov ska kunna tillgodoses. Den luft som tillförs skyddsrummet skall kunna renas från damm och grövre partiklar samt kemiska och biologiska stridsmedel.

Lös utrustning som tillhör skyddsrummet skall i fredstid förvaras i ett avgränsat utrymme som är låst, torrt, ventilerat och uppvärmt till minst 5°C.  På MSB:s hemsida finns alla kraven.

(Källa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.