Foto: TT

Slut med fyrverkerier vid bockinvigningen

Uppdaterad
Publicerad

Fyrverkerier har varit ett traditionsenligt inslag i samband med bockinvigningen i Gävle, men nu är det slut. Politikerna har beslutat att sluta med fyrverkerier för miljöns skull.

Enligt kommunen har användningen av fyrverkerier vid invigningen av Gävlebocken minskat genom åren, men i år blir det ingenting alls. Ett medborgarförslag om att satsa pengarna från fyrverkerierna på välgörenhet istället röstades igenom av kommunfullmäktige.

Kommunen får inte ge direkta bidrag till välgörenhetsorganisationer men samarbetar med nykterhetsrörelsen IOGT-NTO kring julfirandet.

Gävlebocken

– Det känns bra att kunna använda Gävlebocken för att göra något gott, särskilt för de barn som har det tufft under julledigheterna, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef vid Gävle kommun i ett pressmeddelande.

Enligt Johan Adolfsson blir det mer pengar att lägga på andra delar av invigningen också.

– Vi ökar antalet artister på scenen så upplevelsen blir förhoppningsvis bättre, säger han till SVT.

Samtidigt meddelar kommunen att fyrverkerierna i samband med nyårsafton blir kvar, men flyttas från Milles Änglar till Gasklockorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet