Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Larsson, destillatör i Järvsö menar att en differentierad alkoholskatt kan vara räddningen. Foto: Saga Dillner/SVT

Mikrobryggeriet i Järvsö om det tuffa året – vill se åtgärder: ”Många går på knäna”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året blev tufft för många mikrobryggerier och destillerier i landet och allt fler väljer att lägga ner. De som fortfarande håller igång sin produktion vill nu se åtgärder.

Jonas Larsson är en av de som håller igång sitt destilleri tack vare den stora produktionen han driver, men flera av hans bekanta tog förra året hårt.

– Jag vet många i branschen som verkligen går på knäna, många kan inte bära sina kostnader längre, säger Jonas Larsson, destillatör i Järvsö.

Räddningen

Jonas och andra mindre bryggerier och destillerier menar att en differentierad alkoholskatt skulle kunna vara räddningen.

– Nästan fyra femtedelar går i skatter på en produkt för oss småskaliga, säger Jonas Larsson.

Jonas menar att småskaliga bryggerier och destillerier aldrig kommer kunna konkurrera med de större och etablerade, det handlar helt enkelt om att inte behöva stänga ner sin produktion.

– Det skulle definitivt kunna vara en stor del av lösningen, säger han.

Diffrentierad alkoholskatt

En differentierad alkoholskatt innebär att man sänker skattesatsen på småbryggerier. Istället för att alla bryggerier i landet ska betala samma skatt så förflyttas den. Större bryggerier betalar en högre skatt och småbryggerierna betalar en mindre skatt

Just nu är det bara Sverige och Spanien i EU som inte har infört en differentierad alkoholskatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.