Tobak vanligt stöldgods Foto: Arkiv

Smash & grab-kupper drabbade länet hårt

Publicerad

Under 2017 inträffade 90 smash & grab-kupper i landet. Flest kupper inträffade Stockholms län med 46 kupper men Även Gävleborgs län är hårt drabbat av dessa brott med 12 stycken smash& grab-kupper förra året.

– Det är oftast en liten grupp som står för denna typ av brott vilket kan får stor inverkan på statistiken, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst.

Tobak vanligt stöldgods

Brotten var relativt jämnt fördelade över året med en nedgång under sommarmånaderna. Tobaksvaror är det som oftast stjäls i samband med en smash & grab-kupp, följt av kläder, mobiltelefoner och datorer.

Brottslingarna använder sig i regel av personbilar för att ta sig in i mindre affärer och större entreprenadmaskiner, t.ex. hjullastare, för att forcera fasader eller portar till större butiker och lager.

– Smash & grab-kupperna tycks bli allt vanligare som en följd av att kontanthanteringen minskar i samhället. Gärningsmännen vill komma åt varor som lätt kan omsättas och bidrar på så sätt till finansieringen av de kriminella nätverkens verksamhet. Det är därför viktigt att vidta åtgärder för att förebygga denna brottslighet och försvåra för de kriminella nätverken, säger Peter Sundman.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.