SMHI inför nya vädervarningar – med lokal touch

Publicerad

Från och med i dag tisdag inför SMHI nya vädervarningar. Varningarna benämnas i färgerna gul, orange och röd. Förändringen görs för att vädervarningarna ska bli lättare att förstå och där röd innebär den allvarligaste varningen. Val av varningsnivå kommer att göras utifrån de konsekvenser som väntas uppstå i ett visst område.

SMHI:s nya system för vädervarningar har fokus på vilka konsekvenser vädret kan medföra, så att samhället ska kunna ha en bättre krisberedskap. I det förnyade systemet ska det bli enklare att förstå vilka problem som vädret kan orsaka.

Regionala konsekvenser av vädret

SMHI samverkar med länsstyrelserna innan ett beslut om varning fattas för att varningarna ska bli mer relevanta och anpassade till regionala förhållanden. Varningsnivå sätts utifrån vilka konsekvenser som vädret väntas få i ett visst område. Riskfaktorer är regionalt anpassade.

SMHI:s nya vädervarningar. Foto: Johan Hallnäs/TT

Klass 1, 2 och 3-varningar försvinner

I dag ser en snövarning likadan ut, oavsett var i landet det snöar. Men följderna av ett par decimeter snö är inte desamma i Norrlands inland som i en stad i södra Sverige. De nuvarande vädervarningarna klass 1, 2 och 3 försvinner och i stället införs gul, orange och röd varning, varav röd är den allvarligaste nivån. Alla nivåer i det nya varningssystemet innebär att besvärligt väder kan få konsekvenser.

SMHI:s nya vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Vad ska du göra?

Allmänheten bör ha ökad uppmärksamhet på den förväntade väderutvecklingen och vidta förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i utsatta områden eller på annat sätt tillhör en riskgrupp.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa de verksamheter som är extra riskutsatta avseende förväntad väderutveckling.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Vad ska du göra?

Allmänheten avråds från aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling och uppmanas att vidta lämpliga förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör överväga höjning av intern beredskap, vidta lämpliga förebyggande åtgärder, ombesörja att behövlig information når allmänheten samt anpassa verksamheter inför kommande väderutveckling.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Vad ska du göra?

Allmänheten bör helt avstå från aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling och vidta förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa verksamheter för att möta konsekvenser, vidta lämpliga förebyggande åtgärder, ombesörja att behövlig information når allmänheten samt höja intern beredskap inför kommande väderutveckling.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.