Smittläget förvärrat under julhelgen – smittskyddsläkaren: ”Undvik trängsel vid nyår”

Publicerad

Smittskyddet i Gävleborg ser en ökad spridning av covid-19 efter julhelgerna. Inför stundande nyårsfirande uppmanar smittskyddsläkare Shah Jalal Gävleborgare att undvika folksamlingar och trängsel.

Under den senaste veckan har egenprovtagningen i Gävleborg visat 746 positiva fall av covid-19.

– Det har gått upp under julhelgen. Med det som bakgrund finns det risk att det ökar ytterligare under nyårshelgen. Alla måste ta sitt ansvar, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare Gävleborg.

Störst smittspridning i Ovanåkers kommun

Covidsmittan ökar i hela länet, men mest i Ovanåkers kommun följt av Bollnäs och Gävle. Några lokala rekommendationer i Gävleborg är inte aktuellt.

– Inte ännu. Vi följer de riktlinjer som vi får från Folkhälsomyndigheten, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare Gävleborg.

Även influensavirus ökar

Under vecka 51 har 38 fall av influensa bekräftats i Gävleborg.

– Influensa testas och dokumenteras inte på samma sätt som covid men min bedömning är att influensa sprids med ökad takt, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.