Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddläkaren: ”Vi ser ganska många nya fall” Foto: Arvid Jansson/SVT

Smittskyddläkare i Gävleborg: ”Vi ser ganska många nya fall”

Publicerad

Coronasmittan fortsätter att sprida sig och en ökning har märkts av i Gävleborgs län. Man vet dock inte om det rör sig om en tillfällighet eller inte.

Midsommarhelgen då många samlas för att fira tillsammans är förbi, men coronavirsuet fortsätter sin spridning i länet. Man har kunnat sett en ökning bland antalet anmälda fall. Men hur midsommarhelgen har påverkat spridningen är just nu för tidigt för att säga.

– Vi ser ganska många nya fall, och då pratar jag inte om sjukhusinläggingar primärt utan många nya anmälda fall och ganska högt tryck på akutmottagningarna och covid-mottagningen på infektion, säger smittskyddsläkaren Christian Ehrenborg.

Nyckelfaktorn är uthållighet

Trots det ökade antalet anmälda fall så ser läget ändå lugnare ut i länet med lägsta antalet individer på intensivenvården på länge. Men även där är det svårt att avgöra om det handlar om en trend eller om det kommer att ske en ökning igen.

– Det är ett väldigt gott tecken men vi vet inte riktigt vart det här kommer ta vägen. Man ska fortsätta hålla sig alert och komma ihåg det vi pratat om hela våren, att uthållighet är nyckelfaktorn till framgång och att man fortsätter hålla social distansiering, säger Christian Ehrenborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet