Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Efter 1-2 dagar tar det slut”, berättar apotekschefen Vasco Louro Foto: Lari Honkanen/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snabbtest tar fort slut – då säljs testen i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

De allt mer populära snabbtesten för coronaviruset tar fort slut i butikernas hyllor. Det vittnar både flera apotek och livsmedelsbutiker om.

– Det började innan julen, säger Vasco Louro, apotekchef i Hudiksvall.

Enligt flera apotek, som SVT har pratat med, steg efterfrågan på snabbtesten inför julen och har fortsatt hålla i sig in i januari.

När snabbtesten tar slut i butikerna dyker det i stället upp en del efterfrågningar i sociala medier. Människor som har snabbtest hemma erbjuder sig att sälja de vidare privat till människor som behöver.

– Jag skulle köpa två snabbtester och jag hittade inga i hela Edsbyn, säger Serry Beganovic som frågade efter snabbtester i en Facebook-grupp.

Serry Beganovic frågade efter snabbtest i Facebook-gruppen "Edsbyn-Alfta" - blev erbjuden test från privatpersoner.

Via kommentarerna till hennes inlägg fick hon veta att det fanns snabbtester att köpa i en butik i Alfta, så hon åkte dit.

– Det var människor som erbjöd sig att sälja till mig privat men då hade jag redan hunnit köpa i Alfta, säger hon.

”Efter 1-2 dagar tar det slut”, berättar apotekschefen Vasco Louro i videoklippet högst upp.

Smittskyddsläkaren Shah Jalal höjer just nu ett varningens finger kring snabbtester. Han menar att det lätt kan bli feltolkningar av provsvaret och att människor likställer testerna i regionens egenprovtagning med snabbtesterna.

PCR:

Rekommenderas i första hand av FHM. Undersöker om det finns arvsmassa från virus. Tas av vårdpersonal eller genom självprovtagning hemma. Analyseras sedan i ett labb. Svaret kommer inom några dagar och testresultatet är väldigt tillförlitligt. 

Är godkänt för inresa i Sverige

Antigen (även kallat snabbtest) :

Tas av vårdpersonal eller genom självprovtagning där testet skickas iväg för analys. 

Undersöker om det finns proteiner från viruset i testet. Ger snabbt svar, ofta inom 30 minuter. Dock mindre känsliga än PCR-tester, kan inte utesluta covid-19. 

Används som komplement till PCR-tester. Till exempel för att testa patienter med misstänkt covid-19 inom primärvården och akutsjukvården och screening av patienter som söker sjukvård av annan orsak än covid-19 eller av symtomfri personal på arbetsplatser. 

Kan dock inte, trots negativt provsvar, utesluta att personen har covid-19.

Är godkänt för inresa till Sverige. 

Självtest:

Är ett antigentest som görs helt och hållet i hemmet. 

Även analysen görs hemma, och resultatet syns inom kort. 

Används inte för att utesluta covid-19 eller vid smittspårning, då ett negativt test inte är en säker indikation på att personen är smittfri.

Testresultatet rapporteras inte in till hälso- och sjukvården. Den som får ett positivt självtest måste stanna hemma och boka ett PCR-test, det för att den ska komma med i statistiken.

Är inte giltigt för inresa i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Efter 1-2 dagar tar det slut”, berättar apotekschefen Vasco Louro Foto: Lari Honkanen/SVT
”Efter 1-2 dagar tar det slut”, berättar apotekschefen Vasco Louro. Då säljs testen i stället på sociala medier. Foto: Lari Honkanen/SVT