Peter Myrasch Regnell Foto: SVT

”Snabbutbilda oss civilanställda till poliser”

Publicerad

Bristen på poliser i Sverige har fått facket att tröttna. Nu vill avdelning ST inom polisen Gävleborg snabbutbilda civilanställda inom polisen för att snabbare kunna öka polisstyrkan.

– Om vi ska bli så många fler poliser som man lovat tycker jag att det är en lösning att kolla på, säger Peter Myrasch Regnell som är ordförande för ST Polisen Gävleborg.

Tänker du då att ni civilanställda ska kunna utföra alla polisiära insatser, även ingripande med våld till exempel?

– Skulle vi hitta en väg att utbilda civilanställda till poliser så blir de fullvärdiga poliser förstås.

Justitieutskottet

Elin Lundgren från Gävle sitter i riksdagen och i justitieutskottet för socialdemokraterna, hon ser inte att ett snabbspår skulle vara den främsta vägen ut ur polisbristen.

– Vi vill främst satsa på polisutbildningen och det är därför vi ökar platserna och öppnar två till polisskolor, sen kan man var öppen i tanken för att hitta andra lösningar, säger Elin Lundgren.

Men han har ju en annan lösning här...

– Vi har inte sett något förslag än på hur det skulle kunna se ut, men i grunden tror vi att det är en vanlig polisutbildning vi ska satsa på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.