Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter ta sig an snödjupet i Kungsberg och hör den pensionerade bonden Yngve Bäckius om vad han tycker om snön. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Snö upp över knäna i Kungsberg: ”Räcker för länge sen”

Publicerad

Det har snöat en hel del i Sverige. Inte minst i Gävleborgs län. Störst snödjup finns det enligt SMHI i Kungsberg, norr om Järbo.

Enligt SMHI:s senaste mätningar har orter som Fågelsjö ett snödjup på 70 centimeter, Gävle 66 centimeter och Bollnäs 52 centimeter.

Störst snödjup hittar man i byn Kungsberg, strax ovanför Järbo i Sandvikens kommun, där det fallit 74 centimeter snö.

– Det var fin julstämning i år men nu räcker det för länge sen, säger Yngve Bäckius, pensionerad bonde i Kungsberg.

Topp tio i Sverige

Ser man till hela Sverige kommer Kungsberg på en niondeplats. Mest snö i hittar man i Mosekälla i Västerbottens län, 88 centimeter.

Prognoserna slår inte alltid rätt

Trots att det snöat de senaste dagarna i Kungsberg har SMHI:s prognoser visat att det inte skulle komma någon snö alls. Något som boende i området påpekar.

– Det kan vara speciellt svårt att göra prognoser när det är mycket snöbyar och då fångas inte allt upp i modellerna vi har. Därför skiljer det sig från de faktiska observationerna som görs efteråt, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

Hör hur bonden Yngve Bäckius känner inför snömängden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.