Socialtjänsten i Gävle drog tillbaka beslut om bostadsförtur

Uppdaterad
Publicerad

En familj i Gävle beviljades förtur till ett annat boende eftersom en av sönerna har stora problem med sin situation i bostadsområdet. Men plötsligt ändrade socialtjänsten sig.

För sjuårige Theo är tillvaron lite extra jobbig ibland. Förutom att han har fått diagnosen autism och ADHD kompliceras hans situation av att det varit stökigt i anslutning till det nuvarande boendet. Bland annat har han sett sin pappa bli misshandlad utanför bostaden.

– Så fort han hör minsta lilla ljud reagerar han och blir väldigt spänd och så han har djupa sömnstörningar. Vi kontaktade socialtjänsten och bad om hjälp, berättar pappa Alex Lindqvist.

Förturen drogs tillbaka

I april kallades familjen till ett möte där bland andra representanter för socialtjänsten var närvarande och i juni fick familjen det glädjande beskedet att de beviljats förtur till annat boende.

Men glädjen blev kortvarig. Snart fick de ett nytt beslut, som innebar att de nekades bostadsförtur.

– Det var ljuset i tunneln som man sedan bara släckte lampan på, menar Alex Lindqvist.

Överklagat beslutet

I det nya beslutet hänvisas till att de poäng familjen samlat i det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna gör att de kan lösa sin bostadssituation själva, något paret menar är omöjligt inom rimlig tid.

Familjen har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

”Olyckligt”

På socialtjänsten står man fast vid sitt beslut om nekad förtur. Fast frågan är om det är så att socialtjänsten bara kan ta tillbaka ett beslut som en familj fått utifrån den situation de befinner sig i?

– Ja, det är det som vi får prövat nu då. Och det är olyckligt att man fått det här beskedet för snabbt, säger Kia Fernlund som är enhetschef på Socialtjänstens boendeenhet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer