Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänstens oro inför vintern – utsatta kan få elen avstängd Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Socialtjänstens oro inför vintern – utsatta i Gävle kan få elen avstängd

Publicerad

De höga elräkningarna som förväntas komma under vintern är något som gör socialtjänsten i Gävle orolig. Många familjer som redan befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation kan få elen avstängd då de inte kommer klara av att betala fakturan.

När en person inte har betalat elräkningen informeras socialtjänsten av elbolagen. I Gävle har kommunens medarbetare som jobbar med den här typen av ärenden märkt en markant ökning av antalet människor som inte klarar av elräkningen. Under vintern när det blir mörkare och kallare kan det också innebära ännu högre elräkningar.

– Vi är oroliga för hur det kan bli för många hushåll när elpriserna stiger under de kallare månaderna, säger Lars Lodin, kontorschef på kommunens avdelning Välfärd Gävle.

Måste prioritera vissa räkningar

Gävle kommun har inte någon statistik över hur många personer som redan har fått elen avstängd. Däremot finns enligt Lars Lodin en uppfattning att den här siffran har ökat.

– Vi erbjuder rådgivning där vi påminner om att man behöver prioritera elen och hyran som de viktigaste räkningarna, säger Lars Lodin.

I klippet berättar Lars Lodin om hur man ska tänka för att klara elräkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.