Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektörern Pär Jerfsten  i videon motivera Sandvikens julmysminskning samt vilka som drabbas och inte. Foto: SVT

Sandviken sparar på juleljusmyset – 30 dagar färre tänt

Uppdaterad
Publicerad

Julmyset med julbelysning kommer inte att vara lika långt som det brukar i Sandviken. I centrum kommer julbelysning att vara tänd en kortare tid och på andra håll kan det bli ovanligt mörkt.

Hör kommundirektörern Pär Jerfsten  i videon motivera Sandvikens julmysminskning samt vilka som drabbas och inte.

I jakten på att spara el och energi har flera kommuner i landet bestämt sig för att spara på julbelysningen  – även om det inte sparar så mycket pengar. En av dem är Sandviken.

– Det är mer en symbolfråga än att spara pengar, säger kommundirektören Pär Jerfsten.

Kortare juletid

Normalt är kommunens julbelysning tänd från första november till sista februari. I år tändes den sjunde november och kommer att plockas ned succesivt mellan 13 och 31 januari.

Julbelysning som vanligt eller håller du igen? Dela med dig av dina tankar!

Irene • Kör på som vanligt

Simon • Att ens lägga tankeenergi på huruvida man ska släcka något som drar så här sjukt lite ström tar bort fokusen från riktiga problem. Folk har generellt väldigt dålig uppfattning om vad som drar mycket ström

Erling Sjödin • Vi har 550 ljuspunkter som tillsammans drar 30W, så det får lysa som vanligt. Däremot så har vi dragit ner värmen till +18, det är där man spar el.

Nej • Även om man har råd att betala för elen så tycker jag att man i det här läget bör vara solidarisk med alla som inte har råd (här och i Europa). Om alla sparar in på elförbrukningen så hjälper det till att hålla priserna nere. Det första man bör spara på är onödig användning såsom t.ex. fasadbelysning och överdrivet mycket julbelysning.

Odd Hermansen • Jag kör på som vanligt, tycker det är viktigt att ljusa upp lite på denna mörkaste tiden. Alla slingor är ju LED, så det drar inte fruktansvärt mycket el, samt att allt är styrd av timer så det lyser endast på eftermiddagen och kvällen. Lite mysigt måste man få ha det 🙂

Nej jag kommer inte att ha slingor ute och ha adventsstjärnorna enbart på kvällen. • Nej jag kommer inte ha några ljusslingor ute och bara ha stjärnorna tänd på kvällen. Men det är inte för elpriset utan för att vi alla måste ta ansvar och minska elanvändningen..

Agnetha W • Jajamen, som vanligt.

Jocke Eriksson • Vi kör på som vanligt, vi har ju ändå led-ljus I alla våra produkter.

Så här gör din kommun

Bollnäs

Tänt som vanligt. Alla lampor är numera led. Viss belysning borttagen efter Järnvägsgatan och Nygatan.

Gävle

Tänt som vanligt. All belysning är led. Julbelysningen utgör en promille av kommunens förbrukning.

Hofors

Belysningen i centrum står Centrumföreningen för. Kommunen har två julgranar – en i Hofors och en i Torsåker. All belysning inomhus och utomhus är led. Kostnaden några hundralappar.

Nordanstig

Kommunen har ingen julbelysning förutom ett par granar. Alla belysning som används inomhus är led.

Ockelbo

Belysningen tänd som vanligt. Den består av en julgran på torget, belysta träd och tre mindre granar. All belysning är led.

Ovanåker

Julbelysningen kommer att vara tänd som vanligt.

Sandviken

Minskar belysningstiden med 30 dagar. Se videon ovan

Övriga kommuner har inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.