Söderhamn söker privata omsorgsföretag

Publicerad

Söderhamns kommun förbereder utökat kundval i hemtjänsten. Fram till månadsskiftet kan företag ansöka om att bli godkända utförare av omvårdnads- och serviceinsatser i hemtjänsten.

Som det ser ut nu utförs alla tjänster inom omvårdnad i hemtjänsten av Söderkamns kommun. Endast servicetjänster såsom tvätt och städ kan väljas att utföras av privata företag. Men nu letar kommunen efter företag som kan ge kunderna valmöjligheten att välja privat regi även när det gäller omvårdnad.

– Några företag har vi redan fått kontakt med, säger Thomas Malmgren, projektledare LOV omsorg Söderhamns kommun.

Ökad konkurrens

Varför gör ni det här?

–Det är efter ett politikerbeslut som togs redan 2006, säger Thomas Malmgren.

Kommer kommunen att bli bortkonkurrerad i och med detta?

– Svårt att säga så här tidigt. Det råder ju en otrolig brist på personal så kanske kommer vår personal bli erbjuden att gå över till privat företag.

Hur kommer ni göra för att behålla er nuvarande personal?

–Än så länge är det inget vi har diskuterat, först och främst får vi se hur det blir med ansökningarna, därefter kan det ju dröja innan företagen etablerar sig på orten.

Företag som ansöker senast den 1 februari, kan bli kvalificerade som utförare från den 1 maj. Insatser nattetid kommer fortsatt att utföras av Söderhamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.