Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen landar på Söderhamns flygplats för första gången sedan 2011. Foto: Arvid Jansson/SVT

Nu går det att tanka på Söderhamns flygplats igen: ”Skillnad på liv och död”

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagen landade en polishelikopter på flygsstaden i Söderhamn för första gången sedan flygplatsen stängdes 2011. En tankplats för myndighetsflyg har öppnats igen.

Vilket innebär att Polisen, Försvarsmakten och Räddningstjänsten inte längre behöver åka omvägar i timmar vid akuta insatser där sekunder gör skillnad på liv och död.

– Det handlar om minuter och sekunder när vi ska hitta folk i kallvattnet till exempel, säger Stefan Sahlén, räddningschef på Räddningstjänsten Södra Hälsingland

Tidigare har alternativen vid tankning varit Arlanda, Sundsvall eller Mora. Bensinanläggningen i Söderhamn gör en livsviktig skillnad.

Den nya tankplatsen förbättrar förutsättningarna vid insatser betydligt även för andra myndigheter. Vid sökningsarbete ökar Sjöräddningen sin insatstid med en timme vid kustremsan utanför Söderhamn. Brandflyg och vattenbombare kan stationeras på flygplatsen vid behov och för polisen betyder närheten till tankning att de kan bedriva betydligt längre spaningsarbete.

– Om vi inte behöver åka och tanka långväga kan vi lägga mer tid i detta geografiska område, säger Göran Kessell projektledare på Polisflyget

Möjliggör längre sjuktransporter

Även längre sjukhustransporter underlättas, då ambulanshelikoptrar kan stanna och tanka på väg från Umeå till Uppsala.

Hur ofta tror ni att ni på räddningstjänsten kommer att använda tankningsplatsen?

– Det är oklart. Det kan handla om fem till tio gånger per år men det är fem till tio viktiga gånger, säger Stefan Sahlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer