Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hamnen i Orrskär byggs ut och får en tredje kajplats. På onsdagen skrevs avtalet på av hamnoperatören och Söderhamns kommun. Foto: Arvid Jansson/SVT

Söderhamns kommun investerar 200 miljoner i hamnen i Orrskär

Publicerad

Hamnen i Orrskär utanför Ljusne byggs ut och får en tredje kajplats. Det stod klart när Söderhamns kommun och hamnoperatören idag onsdag skrev på ett nytt avtal som sträcker sig till 2078.

Söderhamns kommun och hamnoperatören Söderhamn Stuveri och hamn AB, med deras tyska moderbolag, har idag tecknat kontrakt om utbyggnad av Orrskärs hamn. 

Det innebär en tredje kaj och ytterligare lagringsutrymme på cirka 2 hektar som väntas stå klart 2026.

– Vi har nått vägs ände. Terminalen är konstant full och vi skulle aldrig kunna utveckla verksamheten utan den här utbyggnaden, säger Tomi Gladh, vd för Söderhamn Stuveri och Hamn.

Kommunen går in med 200 miljoner

Det nya avtalet innebär att Söderhamn Stuveri och Hamn kommer att sköta driften av de kommunala hamnarna fram till 2078.

– Långsiktigheten gör att vi kan göra investeringar i exempelvis en ny hamnkran, säger vd Tomi Gladh.

Kommunen går också in med 200 miljoner till utbyggnaden.

– Det är en långsiktig investering. Vi har tecknat ett 56 år långt avtal med hamnbolaget. Under tiden kommer det att ha stor effekt på samhället i Söderhamns kommun, säger John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande Söderhamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.