Ett fysiskt konstprojekt har fått en digital förlängning Foto: Privat/Gatans rum

Arvsfonden ger Söderhamns konstförening 4 miljoner

Publicerad

Arvsfonden har beviljat ett stöd på mer än fyra miljoner kronor till Söderhamns konstförening. Pengarna ska användas till projektet Gatans Rum, där nyanlända och svenska barn och unga i åldrarna 6-25 år ska få mötas i konstnärligt skapande.

Under en gammal järnvägsviadukt i Söderhamn håller stadens konstförening på att bygga upp ett affischmuseum. Projektet som nu har fått ekonomiskt stöd är en digital förlängning av Gatans Rum – och riktar sig till unga.

Affischen som konstform

Affischen och den enrutiga seriebilden är central i projektet och med en app som föreningen tagit fram ska barn och unga själva kunna skapa sina egna affischer utifrån vad som är viktigt i deras liv. Pengarna ska räcka till att driva projektet i tre år.

– Det är fantastiskt. Vi är två vuxna som kommer arbeta i en projektgrupp tillsammans med två unga bildintresserade som vi nu ska anställa, säger projektledaren Ragnhild Brodow.

Verken som de unga skapar ska kunna ses på ett digitalt affischmuseum som kureras av en redaktion. De ska också kunna skrivas ut fysiskt.

– Vi har två offentliga rum nu. Dels det fysiska, dels det gemensamma digitala, säger Ragnhild Brodow.

Nationell spridning

Inom projektet kommer det att skapas studiecirklar, lägerverksamhet och workshops bland annat. Projektet startas lokalt men med hjälp av flera organisationer som är involverade i projektet, som studieförbund, Röda Korset, Scouterna, Biblioteket och paraplyorganisationen Sveriges konstföreningar – är målet att projektet ska spridas nationellt.

– Vår förening gör det här för att inspireras och lära av unga. Samtidigt som vi når en bredare bas med konsten. Vi hoppas att inspirera andra föreningar att jobba med ungdomsprojekt. Det är roligt att Söderhamn som är en liten stad får ett så här stort projekt som kan vara basen för ett nationellt ungdomsprojekt. Landsbygden har stor potential i det digitala offentliga rummet, säger Ragnhild Brodow.

Allmänna arvsfonden

Visa

Fonden ger stöd till projekt som verkar för en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.

Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer