Jörgen Ringman, projektledare för Coherent City, har fått pengar för att sätta mätare på Söderhamnsbornas öron. Foto: SVT

Tog 150.000 från integration – köpte små mätare för inre balans

Uppdaterad
Publicerad

Individuell utveckling och inre balans med hjälp av små mätare på öronen, har fått Söderhamns kommun att satsa 150.000 som skulle gått till integration i projektet Coherent City. Men projektet döms ut som ”rena tramset” av kritiker.

Föreningen vetenskap och folkbildning dömer ut Söderhamns kommuns 150.000-kronors satsning kallad Coherent City.

– Det här är rena tramset. Det förvånar mig oerhört att någon har lyckats övertyga någon om detta. En eloge till den som har lyckats sälja in det här, det är säkert en väldigt duktig säljare, säger Dan Katz som är psykolog och talesperson för föreningen.

Mätare på öronen

Genom att bära en så kallad biofeedback-mätare på örat i 12 veckor ska 60 personer försöka uppnå sina drömmar och mål samt få kunskap om sin inre balans, berättar Coherent City-projektledaren och initiativtagaren Jörgen Ringman. På så vis ska Söderhamn bli en bättre stad att leva i.

– Kroppens autonoma nervsystem består av det parasympatiska och det sympatiska systemet, ett stressystem och ett ta-det-lugnt-system. Med andningsövningar som är känt sedan länge lugnar man ner kroppen. Det här biofeedback systemet stöder egentligen den typen av andnings- och fokusträningar så att vi kommer i ett bra tillstånd, säger Jörgen Ringman.

Läs mer: Tänkarhattarna blev skandal – nu får de nytt liv

Betalas med integrationspengar

Det är Näringslivsenheten på kommunen som beslutat att lägga en del av integrationspengarna på Coherent City-projektet. Frågan har aldrig varit uppe på politisk nivå och kommunalrådet, Sven-Erik Lindestam (S), litar fullständigt på att Näringslivsenheten gjort rätt när de beslutat om vilka integrationsprojekt som skulle få kommunala bidrag.

– Alla projekt har inte varit uppe för enskilda överväganden. Vissa har varit fullständigt lysande och andra har kanske inte varit fullt lika strålande. Det blir en variation naturligtvis. Låt oss se vad som händer med det det här enskilda projektet, säger han.

”Pseudovetenskap”

Men koherens, alltså inre balans, är ett begrepp som saknar vetenskapliga bevis, säger Dan Katz från Föreningen vetenskap och folkbildning. Han avfärdar mätmetoden som oseriös.

– Det här är ett tydligt exempel på pseudovetenskap. Det är dessutom ett tragiskt exempel eftersom man tar pengar som egentligen skulle använts till integration.

”Vi försöker göra annorlunda”

Mats Erlander, näringslivsutvecklare på Söderhamns kommun, bryr sig inte om kritiken och har gjort bedömningen att det är värt pengarna. Han tycker att det är spännande att tänja på gränserna för att nå nya resultat.

– Gör man som man alltid har gjort får man kanske samma resultat som man alltid har fått, men här får vi chansen att göra lite annorlunda och det här med Coherent City är en sak. Vi försöker, vilket inte alltid är så lätt på kommunen, att göra saker på ett annorlunda sätt.

 Du tror på det här?

– Absolut, säger han.

”Inget med koherens att göra”

Enligt psykologen Dan Katz kommer man förmodligen fram till att deltagarna i projektet blir lugnare, men det har ingenting med koherens att göra.

– Andas du på ett visst sätt och är fokuserad så blir du lugnare. Det vet vi redan, det behöver vi inte forska på, säger han.

Projektledare Jörgen Ringman tar dock inte heller åt sig av kritiken utan menar att det är viktigare vad man tror på.

– Genom det jag läst och mina egna upplevelser så tror jag på det här. Det kan ingen forskare ta ifrån mig, det är det viktigaste för mig och det tror jag att det är för de som deltar också. Det finns alltid skepticism mot nya områden som inte hunnit bli evidensbaserade ännu. Ibland går det lite överstyr, men hur det ser ut får stå för de som uttalar sig, säger han.

Här kan du se tv-inslaget i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.