Sofia Östling, Edsbyn, har levt i 22 år i tron att hon är svårt allergisk. När hon fick träffa en specialistläkare i Stockholm tog livet en vändning. Foto: SVT

Sofia levde med fel allergidiagnos i 22 år

Publicerad

Sofia Östling från Edsbyn levde i 22 år med beskedet att hon var svårt allergisk, men när hon väl fick en ordentlig utredning i Stockholm visade sig det vara helt fel. Brist på allergiläkare sätter patienter i fara, hävdar Astma- och allergiförbundet.

När Sofia Östling från Edsbyn var ett år gammal dog hennes då elvaåriga syster i en allergichock. Efter det fick Sofia beskedet att hon var allergisk mot nötter, ägg, pälsdjur, pollen och har astma.

Sedan dess har hon fått komma på återbesök till hälsocentralen men aldrig blivit ordentligt utredd förrän efter 22 år, då hon av en slump träffade en läkare på Södersjukhuset i Stockholm.

– Jag fick göra provokationer och det visade sig att jag inte alls var allergisk, säger Sofia Östling.

Läkarbristen direkt farlig

Det finns för få specialistläkare i allergi, kallade allergologer i landet, enligt Svenska föreningen för allergologi. Enligt dem finns 70 allergologer för vuxna i landet och 40 procent av dem är över 62 år. Även Läkarförbundet bekräftar att det är brist på allergologer. Bristen på allergiläkare leder inte bara till feldiagnostiseringar utan kan vara direkt farlig för de som inte får rätt vård.

– Det kan leda till livshotande tillstånd. Du kan få gå med en adrenalinpenna i fickan och vara beredd hela tiden att något ska hända, att du ska få i dig någonting eller att du ska träffa på en geting, eller ett läkemedel eller någonting som gör att du får en allergisk chock. Och det avlider många av, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma och Allergiförbundet.

Två allergologer i Gävleborg

I Region Gävleborg, där Sofia Östling har fått vård hela livet, finns just nu två allergiläkare, en tredje är under utbildning, men man medger att det är för få och att det ökar risken för att patienter får vänta på rätt vård.

– På vuxensidan har vi några intresserade och vi jobbar intensivt för att få fler allergologer för framtiden. Vi behöver påfyllnad precis som övriga landet, säger Karin Norlén, vårdenhetschef för specialistläkare i Region Gävleborg.

För Sofia Östling har utredningen i Stockholm inneburit en positiv förändring i livet.

– Man lever i osäkerhet och rädsla för att det när som helst kan hända någonting, och bevisligen så har det ju varit fel. Jag har fått ett helt annat liv i dag än vad jag hade för ett år sedan, säger Sofia Östling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.