Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Malin Eirefelt/SVT

Sofies Facebookklipp gjorde Emil i Enånger till viral kändis

Uppdaterad
Publicerad

En treårig Emil som på brett enångersmål leker sambandscentral vid en släpvagn blev en viral succé. Men nu är Emil inte bara känd från sociala medier. Han har fått en egen barnserie på SVT – ”Emil i Enånger”, som hade premiär i mars 2023.

Precis som många andra föräldrar gör, filmade Sofie Andersson sitt barn när han lekte och var rolig. Hon la ut klippet på sociala medier för att kompisar och släktingar skulle kunna se det.

Men responsen på klippet var betydligt större än så.

– Det plockades upp av ”Sveriges roligaste barn” och hamnade på TV4:s Nyhetsmorgon i ett urval av årets roligaste klipp, berättar Sofie Andersson.

Många vill se familjen

Efter det växte hennes Instagramkonto. Många ville se fler klipp på Emil och resten av familjens medlemmar och djur. I dag har Sofie Andersson nära 30 000 följare.

– Det är lika populärt med ett djurklipp som ett Emilklipp. Många som har haft djur uppskattar särskilt bilder och filmer på hästarna. Men Emilklippen blir ju mer virala, säger Sofie Andersson.

Ett av Sofies senaste klipp visar sambon Gustavs besvikelse när fibern krånglar och han inte får igång Melodifestivalen. Där kan man höra var Emil får inspiration till sina ”karaktärer” från. Både när det kommer till dialekt och ordval.

– Emil får inte säga fula ord till vardags men ibland jävlas ju saker. Vi har inte direkt nån svärburk, om man säger så, säger mamma Sofie Andersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ingen influencer

Hon tjänar inte pengar på sitt konto och det tar heller inte massor av tid att sköta det, som folk tror, säger hon.

– Vi går bara ut och gör det vi brukar. Ibland filmar jag det och lägger upp det. Det är filterlöst och det är det folk uppskattar tror jag.

Hur resonerar ni kring att lägga ut era barn på sociala medier?

– Allt är bara roligt och det tycker Emil med. Vi har aldrig fått några elaka kommentarer. Hade vi fått det hade jag nog tänkt annorlunda.

I videon: Se hur allt började och häng med till familjens vardag på gården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.