Steve Lukather har varit med sedan 1977 medan Joseph Williams är en i raden av sångare som passerat i Toto. Båda är med vid Gasklockorna i kväll i alla fall. Foto: TT

Sommarens största musikbesök – Toto spelar i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Veteranrockarna Toto spelar vid gasklockorna i Gävle i kväll tisdag. Den enda spelningen i Sverige och inledningen på deras Europaturné.

Medlemmar har kommit och gått genom åren, men Toto har alltid gått hem hos publiken med sin välspelade vuxenrock. Vi törs lova att de kommer att spela ”Africa”, ”Rosanna” och ”Hold The Line”, för fler hits har de faktiskt inte levererat under de dryga 40 år de funnits. Så många andra låtar brukar heller inte de flesta kunna nämna – möjligen ”Georgy Porgy” från 1978. Och de lutar sig tillbaka på det förgångna i först hand trots att de ständigt fortsatt göra skivor, det senaste studioalbumet kom 2015.

Skickliga instrumentalister

De har heller aldrig varit recensenternas favoriter, men det har publiken fullkomligt struntat i och tagit till sig den varma Västkustrocken med hull och hår.

Att samtliga är skickliga instrumentalister brukar konstigt nog hållas mot dem, men det är just det som är lite av poängen när man går och lyssnar på Toto. Att få höra Steve Lukather dänga iväg ett grymt gitarrsolo där han gör något som nästan är svårt att förstår hur det är möjligt.

Mike Porcaro (1955–2015), Jeff Porcaro (1954–1992), Bobby Kimball, Steve Porcaro, Steve Lukather och David Paich 1983. Foto: TT

Kvar från tiden när de fortfarande gjorde hits är just Steve Lukather, David Paich och Steve Porcaro. Sångaren Bobby Kimball som sjöng under deras storhetstid har kommit och gått men är inte med längre. I kväll heter sångaren Joseph Williams, och förresten, en gång i tiden gick det ett rykte att Hälsinglands Tommy Nilsson skulle bli sångare i Toto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.