”Sotare” ringde och försökte bluffa sig in hos Ingvar

Publicerad

Just nu får många boende, framförallt efter Hälsingekusten, påringningar från sotare som försöker bluffa sig in hos äldre. Hundratals oroliga kunder har hört av sig till det sotarföretag som har avtal om att få sota i kommunerna i Söderhamn och Hudiksvall.

Ingvar Holmqvist var ute i skogen och plockade svamp när det ringde på mobilen. Någon uppger sig för att vara sotaren och vill boka in en tid för att komma och sota.

I klippet ovan berättar Ingvar om samtalet, vad uppringaren sa och hur han lyckades avstyra det inbokade besöket.

På det sotarföretag som har avtal om att få sota i kommunen där Ingvar bor har man under den senaste veckan fått ta emot hundratals samtal från oroliga kunder. De har, precis som Ingvar, fått samtal från någon som uppger sig för att vara sotare och vill boka ett besök. Men ett seriöst sotarföretag aviserar med brev när det är dags för sotning, säger skorstensfejarmästare Kjell Jansson.

– De ringer runt och erbjuder sig att göra rent både i eldstäder och i ventilationen. De hotar med att kommunen skulle ha krav på att det måste göras för brandsäkerheten. De skrämmer upp folk, framförallt verkar de ringa till äldre personer, säger han.

Vill varna andra

Nu lyckades Ingvar avstyra den oseriösa sotaren, men är orolig för att andra kommer att gå på tricket.

– Man hör ju att det är många äldre som blir bedragna så det är naturligtvis mycket möjligt att flera går på det här. Att sotaren kommer hem till de som har spis är ju normalt och att de pratar om miljötänket ligger ju i tiden så jag är rädd att det är många som blir lurade, säger Ingvar Holmqvist.

Seriösa sotare drabbas också

– Jag tycker att det rent ut sagt är fördjävligt att man lurar folk på det här sättet, det är hemskt. Eftersom de blandar in namn och ord som kan förknippas med oss kan vi också bli drabbade i slutänden. När de tror att det är vi som gör så här är det inte kul, säger Kjell Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer