Stora Enso varslar. Arkivbild. Foto: Stora Enso/Handout

Sparpaket på Stora Enso – tusen kan få gå

Uppdaterad
Publicerad

Stora Enso flaggar för att personalstyrkan kan behöva minskas med 1 000 tjänster.

– Jag vet inget mer men träbranschen går tungt just nu, säger Patrik Säll, fackordförande på Ala sågverk i Ljusne.

Beslutet är en del av ett sparprogram där koncernen vill förbättra det operativa rörelseresultatet med 80 miljoner euro årligen.

Enligt ett pressmeddelande kommer uppsägningar att ske främst under första halvan av 2024. Förhandlingar ska nu inledas med lokala fackföreningar.

"Även om det är svårt, är denna plan nödvändig för att säkerställa vår långsiktiga framgång och konkurrenskraft", säger bolagets koncernchef Hans Sohlström i en kommentar.

Han nämner ett ”ihållande svagt makroekonomiskt och geopolitiskt läge” som anledning till sparpaketet.

”Blir alltid frågor och funderingar”

På sågverket i Ljusne har det inte framkommit några ytterligare detaljer om vilka verksamheter inom koncernen som kan drabbas av neddragningar.

– Men skogsindustrin går tungt just nu, det ser man överallt, säger Patrik Säll, klubbordförande för GS-facket på Ala sågverk till SVT.

I Ljusne minskade bemanningen redan i höstas efter en brand som gör att delar av sågverket är under återuppbyggnad och därmed inte kan producera som vanligt. Om det undantar Ala från ytterligare nedskärningar vill inte Patrik Säll spekulera om, men oroliga tider väntar med stor sannolikhet ändå.

– Ja, det blir alltid frågor och funderingar efter sådana här besked, säger han.

Även under 2023 genomförde Stora Enso ett sparpaket, som omfattade 1 150 uppsägningar.

För det fjärde kvartalet 2023 rapporterar Stora Enso en omsättning på 2,2 miljarder euro, en minskning med 24 procent jämfört med samma kvartal året innan. Även det operativa rörelseresultatet backade under kvartalet, till 51 miljoner euro jämfört med 355 miljoner euro året innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.