I Ljusdal har ett stort tält, som används som en inomhushall för fotboll, kollapsat och alla dagens planerade matcher har ställts in. Foto: TT.

Sportanläggningar rasade ihop – på grund av vädret

Uppdaterad
Publicerad

Två idrottsanläggningar och en hangar i Hälsingland har rasat samman. Vädret misstänks ha varit orsaken.

– All verksamhet blir nedlagd för resten av säsongen, säger Gällsta IK:s kassör Linda Wegård Mill.

Artikeln publicerades i mars 2018.

I Nordanstig är det ideella föreningen Gällsta IK:s ishall som drabbats, där halva hallen föll ihop.

– Det är bortre sidan som har gett vika. Det är en tälthall, och det är den bärande konstruktionen som gett vika, säger kassören Linda Wegård Mill till TT.

Hon gissar att det är den kraftiga temperaturomställningen från dagsmeja på dagen till minus 17 på natten som lett till förskjutningar som fått byggnaden att rasa.

– All verksamhet blir nedlagd för resten av säsongen. Tur att det hände på natten då det inte var några barn där, säger hon.

I Ljusdal har ett stort tält kollapsat och alla dagens planerade matcher har ställts in.

– Vi har ett övertryckstält där vi bedriver fotbollsverksamhet. Någon gång i natt vid fyratiden har tältet gått ner till marken, säger Per Löfgren, klubbchef för Ljusdals IF, till TT.

Många frivilliga arbetar på lösning

Han tror att en kombination av kyla och fukt gjort att luftintaget isats ned, så att luften inte kunnat pumpas in.

– Det är luft som håller det uppe. Och så är det ett vajernät som håller fast det.

Hur mycket verksamheten påverkas är oklart.

– Vi har någonstans kring 80–90 ideellt arbetande som håller på att ta bort vajernätet och den snö som finns ovanpå. Lyckas vi med det är vi i gång inom bara några dagar, misslyckas så får vi göra en ny plan, säger han.

På flygfältet i Mohed i Söderhamns kommun gav en hangar vika, antagligen under snötyngden, rapporterar helahälsingland.se.

Fakta: Dagsmeja

Mot vårkanten blir solens effekt starkare, och även om det råder minusgrader så kan sydliga och skyddade lägen innebära att snö smälter. Det kan i så fall kallas dagsmeja.

I Hälsingland var maxtemperaturen på dagen någon enstaka plusgrad, medan många hade minus. På natten blev det däremot lokalt rejält kallt, i Delsbo exempelvis minus 18. (TT)

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.