Det är sedan i söndags stopp för sportfiske på lax i Dalälven. I Testboån är det totalstopp för sportfiske. Foto: Kallestad, Gorm/TT

Sportfiskestopp för laxfiske i Dalälven: ”Katastrofalt dåligt år”

Uppdaterad
Publicerad

Experter och fiskare vittnar om en fortsatt svår situation för vildlaxen i Sverige. I helgen kom beskedet att sportfisket av lax stoppas i Dalälven

– Alla tecken pekar tyvärr på att det blir ännu ett katastrofalt dåligt år i älvarna, säger Thomas Johansson vid Östersjölaxälvar i samverkan.

Förra veckan stoppades fisket av lax i Råneälven i Norrbotten. Den ansvariga samfällighetsföreningen hänvisar till att de uppvandrande laxarna hittills i år är alarmerande få.

På söndagen kom besked om att sportfisket av lax även stoppas i Dalälven.

Totalt gäller nu stopp för att avliva lax i sex av Sveriges 16 Östersjölaxälvar.

I fjol noterades en kraftig minskning av antalet laxar som vandrade upp i älvarna från Östersjön.

– Det ser ut som att det kommer att vara en svag uppvandring även 2024, konstaterar Inger Dahlgren, chef för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

”Allvarligt fel”

Vittnesmål från flera vattendrag pekar ditåt.

– Ett exempel är Byskeälven, känd som en av de bästa älvarna för laxfiske, där det fram till midsommar i år noterats omkring 1 000 passerande laxar, enligt Thomas Johansson, ordförande för organisationen Östersjölaxälvar i samverkan.

Det är runt en tredjedel av det normala antalet.

– Det ser otroligt mörkt ut. Någonting är allvarligt fel med Östersjön, säger Thomas Johansson.

Ekosystem i obalans

Vildlaxarna ger sig ut i havet för att äta upp sig några år innan de återvänder till sina födelseälvar för fortplantning. Länge förbättrades bestånden av lax i älvarna i norra Sverige, bland annat tack vare de minskade kvoterna för yrkesfisket i Östersjön.

– Vi har ett ekosystem som inte riktigt är i balans, säger Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi vid Göteborgs universitet.

Brett fiskestopp i Norge

I Norge beslutade myndigheterna i veckan att tills vidare stoppa allt laxfiske i de södra delarna av landet. Något liknande, centralt fattat beslut är i nuläget inte aktuellt i Sverige.

– Det har vi inte ansett vara nödvändigt ännu, säger Håkan Carlstrand, utredare på fiskeregleringsenheten på Hav.

– Däremot gör vi ju översyn av bestämmelserna för fisk successivt, och i kommande översyn kan det absolut finnas med.

MATTIAS MÄCHS/TT

Fakta: Stopp för sportfiske i flera älvar

Råneälven

Kågeälven

Sävarån

Ljungan

Testeboån

Emån

Källa: Östersjölaxälvar i samverkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.