Stålfarfar på is – tävlar i fart

Uppdaterad
Publicerad

Han är 73 år, kallas stålfarfar och i februari ska Örjan Jonsson med sin motorcykel försöka slå hastighetsrekordet – på is.

Örjan ”stålfarfar” Jonsson från Risarven utanför Färila har tävlat i dragracing sedan han var 55 och två gånger har han också försökt slå hastighetsrekordet på is. Och med bara veckor kvar till tävlingen är uppladdningen i full gång.

Och trots att det går upp emot 300 kilometer i timmen känner han sig aldrig orolig.

– Det känns ingenting, på något vis , jag vet inte hur jag ska beskriva det, säger han. Det blir väl som de säger de här värstingarna, att de får en adrenalinkick. Men jag känner inget speciellt.

– Jag känner mig ganska trygg på cykeln.

Speedweekend

Den 23 februari går Speed Weekend i Årsunda av stapeln och  då är målet att Örjan Jonsson ska slå världsrekordet på 314 km i timmen.

Något annat skulle bara vara en stor besvikelse.

– Det är världsrekordförsök nu som gäller, säger han. Det skulle ju vara skoj att ta det i min ålder alltså, säger Örjan Jonsson.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.