Lars Wesslén är smittskyddsläkare i Gävleborg. Foto: SVT

Många frågor till smittskyddsläkare Lars Wesslén

Uppdaterad
Publicerad

Det var hårt tryck under den timme smittskyddsläkare Lars Wesslén svarade på frågor i vår chatt. Allt om skolstängningar, vaccin och trängsel i bussar avhandlades. Läs hela chatten här.

Ställ din fråga till smittskyddsläkare Lars Wesslén

Pinnat inlägg

Nu är chatten stängd för den här gången, stort tack för alla frågor och till smittskyddsläkare Lars Wesslén som tog sig tid att svara!

Anita • Om man har svår värk och nedsatt rörelseförmåga pga artros, måste man vänta längre än vanligt på ev. protesoperation? Vem hjälper en under tiden? Kan man få vara sjukskriven medan man väntar på operation?

Tyvärr ja, man får vänta längre. Det beror på att hela covid-epidemin att nästan all annan planerad aktivitet fått stå tillbaka. Därför måste nu sjukvården inte bara hantera andravågenutbrottet av covid utan att det kommer att ta lång tid att jobba ikapp all planerad aktivitet som fått anstå.
När det gäller sjukskriving, smärtbehandling och likanande så ska du i första hand vända dig till din primärvårdsläkare. Alternativt om du har kontakt med en ortoped.
Lars Wesslén

Nu tar vi den sista frågan, smittskyddsläkaren ska på ett nytt möte.

H • Hej!
Jag har testat mig mot Covid-19 och väntar på provsvar. Om mitt provsvar är negativt så undrar jag om det eventuellt kan vara så att man har smittan även fast testet visar negativt? Jag har gjort ett hemtest.

Nej, är det negativt har du inte covid nu. Du kan ha haft covid tidigare eller att testet är tagit så sent efter att du insjuknade att du hunnit bli smittfri. Det var vanligtvis 7-14 dagar efter insjuknandet.
Lars Wesslén

Agneta • Jag undrar över testning. Idrotten testar ju sina idrottare flera ggr. Kan inte de som är i förvärvas arbete testas? Har läst om snabb testning. Hur säkert är det i utslag jämfört med övrig testning? Vill tacka för dina torsdags infon. Bra att det änteligen blir skärpta restriktioner. Kanonbra🌞/Agneta

Testa idrottare via 1177 via egentestsystemet är otillåtet. och missbruk. För att bli testad måste man uppvisa sjukdomssymptom. För att få testa sig måste man fylla i en sådan ruta och det man isf intygar om sig själv är osanning. En PCR-test för covid är färskvara, säger bara någonting om hur det är i dag och inte i morgon. För lagidrotter för dem som vill hålla koll på vem som haft covid passar ett antikroppsprov bättre till en kostnad av 200 kronor. Den som har antikroppar har haft covid är immun kommer inte att smitta andra, kommer inte att insjukna själv i covid igen och åtminstone de närmaste sex månaderna.
Lars Wesslén

Orolig • Är det försvarbart att släppa in 300 personer ikväll på en bandymatch? Hur ska man kunna garantera att det alltid är avstånd. På väg dit och hem, vid in- och utpassering, toalettbesök, fika etc.

Nej, det är otillåtet fr o m måndag.
Lars Wesslén

Birgit • Hej. Är det tillåtet att anordna loppmarknader för allmänheten och ta inträde till dessa? Tänkte på en loppmarknad som ska anordnas på gasklockorna vid Lucia.
Birgit

Mycket av julhandeln med marknader är inställda i år. Om om en loppis besöks av mindre än 50 personer och är utomhus och att man håller distans kan det möjligen vara genomförbart.
Problem är att i praktiken begränsa antalet personer. Och att alla inte trängs runt borden.
Lars Wesslén

Bessemerelev • Hej, jag undrar om det kan bli aktuellt med skolstängningar i Gävleborg

Nej det är inte aktuellt att stänga skolorna.
Lars Wesslén

Anna • HUR kan ungdomar vuxna människor åka land och rike och utföra sporter ex fotboll??
Är inte spridningen snabb ändå.
Finns så mycket att reagera på som inte fungerar, ett ex till flygplanen som landar på arlanda utan någon som helst koll, inte ens en feber koll.

Den som har ett idrottsintresse uppfylls ofta av detta och tycker att det gör livet värt att leva. Det är helt riktigt att detta intresse har medfört ett otal olika covid-utbrott i samband med tävlingar när personer träffats från olika delar av landet idrottar, minglar, övernattar och äter tillsammans.
Överallt där människor träffas idag finns risken att bli smittad. Idrottsaktiviteter är bara en av de riskerna.
Lars Wesslén

Anna • Förstår att ungdomar inte håller avstånd går på fest lever som vanligt, de får ju höra hela tiden att de inte smittat (0-19 år).eller...,????!!!!!

Ungdomar är kloka, ofta kunniga. De gör bedömningen att en egen covid-infektion inte är mer besvärlig en andra förkylningar. Den som är ung tror sig också vara odödlig, den insikten ändra med ökande ålder. Därför prioriterar ungdomar det vanligt trevliga livet fortfarande.
Att inte göra det är en solidaritetshandling. Solidaritet är när man står tillbaka själv för att ge andra en fördel, att det kosta en själv någonting. Motsatsen är att prioritera egennyttan.
Lars Wesslén

Orolig kommunalanställd • Jag jobbar på en arbetsplats i en kommun där det går att jobba på distans men ledningen och cheferna vill att man går till jobbet ändå. Hur ska jag göra/argumentera för att det är viktigt att inte utsätta oss i onödan för varandra?

De nationella riktlinjerna poängterar kraftigt att distansarbete förordas om det är möjligt. Det kan ju också göras så att man delar upp tid och besöker arbetsplatsen någon gång i veckan och jobbar hemma för resten av tiden.
Chefer vill ofta ha kontroll på att medarbetarna utför sina arbetsuppgifter på rätt sätt. Om ni kan komma överens om hur det ska gå till så kanske det lättar blir en öppning.
Lars Wesslén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet